SaKS

Wat?

SaKS. Samen Katholieke Scholen. Vijftien basisscholen, onderwijsmedewerkers, ouders en kinderen werken iedere dag samen aan onderwijs. Onderwijs over morgen. Samen ontdekken ze hoe het anders kan. En zorgen ze dat kinderen zelfbewust en vol zelfvertrouwen in de wereld van nu en morgen staan.

Waar?
En in welke rol?

In Alkmaar en via Leve het Onderwijs! in heel Nederland. Ik coördineer communicatieprojecten, woon redactievergaderingen bij, interview en schrijf. Ook geef ik (on)gevraagd communicatieadvies en ben ik kind aan huis. Ik maak en maakte schoolplannen, online magazines, gedrukte magazines, webteksten, beleidsteksten en jaarplannen.

Hoe?

  • Projectmanagement en coördinatie
  • Redactievergaderingen
  • Communicatieadvies
  • Interviewen en schrijven

Het verhaal

Met de hele school op ruimtereis

Een ruimteliedje (“het Satellied”) schrijven én zingen met livemuziek, samen berekenen hoe lang je naar de maan vliegt en coole ruimtepakken ontwerpen. Basisschool De Kring had de afgelopen weken buitenaards bezoek. Samen met ouders, leerkrachten en team Ypsilon - wetenschappers, ondernemers en kunstenaars - verwonderden alle kinderen van De Kring zich over de ruimte.

"Toen plotseling een capsule een noodlanding maakte op het plein, was de hele school in rep en roer. Mr. X zette het plein af met lint en onderzocht de vondst. Wat had die capsule te betekenen?"

Hij bleek gevuld met buitenaardse ruimteknuffels die wekenlang mochten logeren bij de kinderen in de onderbouw en namen kregen als Dennis, of Elientje. Ook zat er een code in die de bovenbouw al snel kraakte. Via de code kwamen de kinderen op een website, waar ze kennismaakten met de muzikanten, wetenschappers en ontdekkers van team Ypsilon.

Zij riepen de kinderen op mee te denken over de vraag: hoe maken we een duurzame ruimtereis? Sommige groepen wilden een raket lanceren, andere bouwden een ruimteschip op schaal of waren benieuwd naar de klanken van buitenaardse muziek.

space_saks

Cultuuronderwijs verrijkt

“Cultuuronderwijs is het leukste wat er is”, stelt Tessa Balder-Carper, initiatiefnemer van het ruimteproject, leerkracht en cultuurcoördinator op De Kring. “Via CultuurPrimair heb ik met educatief ontwerper Wim van Bokhorst de organisatie rondom onze ruimtereis opgetuigd. Wim was als leider van Team Ypsilon erg enthousiast.”

Wim: “Het is prachtig om te zien hoe leerlingen, ouders, leerkrachten en team Ypsilon schouder aan schouder de zeer diverse uitdagingen aanpakken. Geen kant-en-klare lessen en pakketten, maar samen bouwen aan mooi onderwijs, waarbij ieders expertise en creativiteit wordt ingezet. Dat smaakt naar meer.”

Het hele verhaal over de ruimtereis lees je hier.
Meer lezen op de website kan hier.

cc-footer

2023 © Copyright

Koelmalaan 350
unit 3.08
1812 PS Alkmaar


carly@bureaucarbon.nl